Inschrijfformulier
OLAT Clubreis GR56 1 juni 2024
Profiel: Inloggen (niet verplicht!)
Voorwoord
De GR 56 is een van de oudste GR-paden in België door de Oostkantons, Hoge Venen en Eifel. Dit hele gebied is altijd al geliefd geweest bij wandelaars. Je wandelt door bossen, velden en weiden langs bekende en minder bekende riviertjes.

Vandaag voert ons traject van Raeren naar Monschau.
De start is in Raeren, gelegen in het hart van Duitstalig België. Het is een dorp van pottenbakkers met een eigen pottenbakkersmuseum. De Raerener keramiek kreeg bekendheid in de 16e eeuw als exportproduct. Het gaat om met zoutglazuur bedekte steengoed kannen, kruiken, bekers en ander gebruiksgoed. Vooral de kannen en kruiken zijn doorgaans mooi gedecoreerd.
Na de koffie/thee en toiletbezoek gaan we van start. We passeren Knoppenbrug, een verstrekte hoeve. Na circa 4 km wandelen we het Ost-Hertogenwald binnen, een groot Ardens bos. Het behoort tot het grensoverschrijdende Natuurpark Hoge Venen-Eifel en ligt ten noorden van de eigenlijke Hoge Venen. We wandelen ruim 6 km door dit bos richting Eupen. We gaan niet Eupen in maar gaan stroomopwaarts langs de rivier de Vesder wandelen tot aan het stuwmeer van Eupen. Het is het stuwmeer met het grootste (drink-)waterreservoir van België. De dam is 410 m lang en heeft een hoogte van 66 m, gemeten inclusief de voet van de dam. Het Meer van Eupen heeft een inhoud van 25 miljoen m³ en een oppervlakte van 126 ha. We steken de stuwdam over en wandelen verder langs het stuwmeer. Verderop steken we via een loopbrug de Getzbach over en bereiken de Hoge Venen. Zoals de naam Hoge Venen al zegt, bestaat een groot deel van de regio uit vegetaties met hoogveen. Een deel hiervan is nog actief, wat wil zeggen dat er nog steeds veenvorming optreedt. Hopelijk treffen we er mooie vlonderpaden met fraaie uitzichten over de Hoge Venen. Eerst wandelen we aan de zuidzijde en bij Nachtsief over de noordzijde. Iets voor Mützenich komen we langs Kaiser Karls Bettstatt. Dit enorme rotsblok heeft een lengte van vijf meter en is twee meter breed. Ernaast ligt nog een ander, kleiner rotsblok. Door beide rotsblokken lopen opvallende witte kwartsietaders. Volgens de legende zou Keizer Karel de Grote hier na een jachtpartij een rustpauze hebben ingelast. We verlaten de Hoge Venen en wandelen Duitsland in. We wandelen door Mützenich, een stadsdeel van Monschau. De internationale situatie van Mützenich is enigszins wonderlijk. Dit stadsdeel van Monschau kan slechts over Belgisch grondgebied worden bereikt. Men moet vanuit Duitsland (Monschau) namelijk de Vennbahn kruisen om in Mützenich te komen, en deze is sinds 1919 Belgisch grondgebied, hoewel ze niet meer als spoorweg wordt gebruikt. Formeel gesproken is Mützenich dus een exclave. De Vennbahn is een voormalige spoorweg, sinds 2006 grotendeels omgebouwd naar fietspad, tussen Luxemburg en Aken. Wij nemen echter een tunnel onder de Vennbahn door en wandelen in de richting van de Altstad van Monschau, ons eindpunt van vandaag. Monschau ligt op een hoogte van ongeveer 420 meter aan de rand van de Eifel aan de bovenloop van de Roer. De ligging in een diep dal langs de Roer, de historische architectuur en het vele groen maken Monschau populair bij toeristen. Het stadje kent een grote hoeveelheid vakwerkhuizen. Een van de bezienswaardige gebouwen is het Rotes Haus. Pierre, onze reisleider, zal ongetwijfeld voor ons een mooie pleisterplaats hebben gevonden om weer bij te komen van de inspanningen van deze dag.

Praktisch info:
De langste afstand wandelt 33 km. We kunnen de wandelaars verder nog afzetten op circa 25, 20 en 15 km. Deze keuze kan nog bij aankomst in Raeren worden gemaakt. Circa 4 à 5 km voor het einde is er een OLAT rustpost. Daar kun je stoppen zodat de wandeling met 4 à 5 km wordt ingekort. Er zijn opstapplaatsen in Sint-Oedenrode, Eindhoven, Leende en Nederweert.

Je kunt meerdere personen tegelijk inschrijven en in 1 bedrag afrekenen met iDEAL.
Bij verhindering, mits 7 dagen vooraf gemeld op clubreizen@olat.nl, wordt de betaling terugbetaald.
Geef bij het inschrijven aan waar je op de bus wilt stappen zodat de bus niet onnodig staat te wachten.
Zorg voor een reisverzekering voor jezelf.
Neem een geldig legitimatiebewijs en een opgeladen mobiele telefoon mee zodat je op de dag zelf bereikbaar bent.
Mocht de bus vol zitten, zet je zelf dan op de reservelijst. Wij kijken dan of er iemand uitvalt c.q. we zetten mogelijk een extra busje in.

Opstappplaatsen -en -tijden:
Sint-OedenrodeCarpoolplaats afrit 9 A5007:00 uur
EindhovenFuutlaan 407:30 uur
Leende/ P JagershorstValkenswaardseweg 4407:40 uur
Nederweeert/ La Place restaurantRijksweg A2 7508:00 uur

Inschrijfgeld:
OLAT-leden€ 35,00
Niet OLAT-leden€ 40,00

Commissie OLAT clubreizen
Info: clubreizen@olat.nl

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.
Onderdeel
Onderdeel *
© 2024 Inschrijven.nl